Okolju prijazno zunanje pohištvo

Ko najprej pomislimo na okolju prijazno pohištvo, bo na prvem mesto les iz tika. Ker je tikovina 100% naraven les brez dodatkov. V sebi nima ničesar kar bi lahko škodilo okolju. Medtem, ko moramo druge vrste lesa še dokončati da jim podaljšamo življenjsko dobo, pri tikovini ni tako.

Veliko drugih vrst lesa bo kaj hitro končalo na odlagališču, tik pa z leti postaja le še bolj in bolj kvaliteten. Znano je da se malo manj kvalitetno pohištvo iz aluminija z leti upogne in ne služi več svojemu namenu, zato največkrat kar hitro konča na odlagališču. Ravno tako se pohištvo iz določenega tipa lesa (na primer ratan) zna cepiti, zlomiti ali pa ga napade plesen. Skratka večina pohištva je bolj občutljivejšega kot pa tikovina.

Tikov les je znan po trajnosti in enostavnem vzdrževanju. Ima edinstveno kombinacijo gostote, naravnih olj in smol. Za čiščenje tikovega lesa boste potrebovali samo vodo, blag detergent ter gobo za čiščenje. Zunanje pohištvo iz tikovega lesa vam bo zdržalo vse vremenske neprilike (močno sonce, dež, veter ali sneg ter celo nizke temperature). To je pohištvo, ki je lahko zunaj celo leto. Je neprepusten oziroma celo vodoodporen. Tikov les je odporen na otekanje, krčenje, gnitje ali pa na vrtanje.

Po nekaj letih se barva lesa začne spreminjati na sivo srebrno. Če vam taka barva ni všeč potem boste les zaščitili z zaščitnimi olji, da mu ohranite naravno barvo lesa.
Preden se odpravite po nakupih za vaše vrtno pohištvo, se pozanimajte o nekaj dejstvih kar zadeva tikovino. Tikovo pohištvo je običajno izdelano in pritrjeno z vijaki, ki so odporni proti rji. Izogibajte pa se pohištvu, ki je pritrjeno s sponkami. Pravi, kakovosten les iz tikovine je prav tako sušen v pečeh, ter pohištvo narejeno iz starih tikovih dreves. Najkvalitetnejši tik prihaja iz Tajske.

Pri tikovini boste vedeli, da ste dobro investirali vaš denar, saj vam bo pohištvo zdržalo še na leta.

2018-03-20T16:57:30+01:00