Kaj narediti na vrtu med zimo

Ker nas mraz, vlaga, veter in neprijetne zimske temperature zaustavljajo pred delom na vrtu ali okolici hiše, vam predlagamo nekaj napotkov kaj lahko postorite in se odpravite ven.
– Preden zapade prvi sneg, lahko uredimo vrtne poti, popravimo vrtno pohištvo in orodje. Če so temperature nad lediščem, lahko opravljamo tudi različna zemeljska in gradbena dela.
– Zaščitimo kompostnik pred zmrzaljo.
– Ko zapade sneg le tega otresemo z dreves in grmovnic, da preprečimo lomljenje vej.


– Uredimo potke in posadimo rastline, ki dobro uspevajo tudi pozimi. Po potrebi jih prestavimo bližje vhodnim vratom, oknom, oziroma tako, da jih lahko občudujemo iz notranjih prostorov.
Rastline, ki uspeva pozimi so: mačehe, črni teloh, nepozebnik, bodika (božje drevje), japonski pieris, angleški jeglič, dišeči kovačnik, grobeljnik, resa…
Enoletnice lahko posadite v okrasne lončke, trajnice posadite v zemljo. Pri nakupu rastlin upoštevajte, da trajnice zdržijo dlje časa.


– Pomagajmo živalim pri preživetju zime. Ne obrezujemo okrasne grmiče s plodovi, bršljana in druge vrste, saj so plodovi teh grmov prava poslastica za ptice in ježke. Prestavimo obrezovanje na pomlad.
– Nadaljujte s kompostiranjem: zbirajte kuhinjske odpadke na kompostu, kjer so še vedno aktivni deževniki, ptice in tudi ježki.
– Izobesimo ptičje hišice in jih hranimo s semeni in drugimi pripravki.


– Če imate še vedno vrt poln zelenjave, brstičnega ohrovta, zelja, radiča in druge zelenjave le to pokrijemo s kopreno ali jo poberimo in ustrezno shranimo. Zelenjavo prekuhajmo in jo damo v skrinjo, korenje, kolerabo lahko zavijemo v star časopisni papir in shranimo v klet oz. na hladno.
– Naredimo načrt za zelenjavni vrt in preučimo dobre sosede. Upoštevajmo katero vrsto zelenjave največ porabimo in katera najbolje uspeva na vašem vrtu. Temu primerno naredimo načrt.
– Poleg načrtovanja zelenjavnega vrta, preverimo tudi stanje našega vrtnega pohištva. Po potrebi popravimo, zaščitimo z zaščitnimi premazi, prebarvamo ipd. V kolikor je naše pohištvo že odslužilo svoje ali ga še nimamo je zdaj pravi čas, da se razgledamo po ponudbi. Kako izbrati pohištvo lahko preberete v naših člankih.

Nekaj predlogov za nakup vrtnega pohištva si lahko pogledate tukaj:
kovinsko vrtno pohištvo
tikovo vrtno pohištvo
moderne vrtne garniture.

Zunaj čez zimo res ni dela na pretek, a vseeno se lahko lotimo kar nekaj opravil. Predvsem pa lahko naredimo dober načrt, kako bomo čim več časa preživeli v okolici naše hiše v toplejšem času leta.

2019-02-05T09:24:36+01:00